Aardbei schuimkransje Eton tidy

Aardbei schuimkransje Eton tidy
 
Author:
Makes: 8 stuks
Prep time:
Cook time:
Total time:
 
Ingredients
Schuimkransje
 • 2 eiwitten
 • 125 gr witte suiker
Vanillevulling
 • 200 gr melk
 • ½ vanillestokje
 • 10 gr witte suiker
 • 15 gr custard poeder
Hangop
 • 500 gr Griekse yoghurt
Afmaken
 • 25 gr amandelschaafsel
 • 16 aardbeien
 • 16 bosbessen
 • 8 takjes munt
Instructions
Schuimkransje
 1. Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop met de mixer de eiwitten langzaam los in een perfect schone kom. Verhoog de snelheid van de mixer en voeg al kloppend lepel voor lepel de witte suiker toe aan de eiwitten. Klop goed tussendoor om de suiker te laten opnemen. De eiwitten zijn voldoende geklopt als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de eiwitten eruit vallen.
 2. Spuit schuimkransjes van 8 cm op en spuit er rondom een tweede baan op zodat je een opstaande buitenrand krijgt. Droog in de oven gedurende 120 min totdat het schuim droog is en krokant zonder kleur. Bewaar in een luchtdicht afgesloten container tot gebruik.
Vanillevulling
 1. Snijd het vanillestokje met een mesje in de lengte doormidden. Haal het zwarte merg eruit en voeg die met het stokje toe aan de melk. Meng een beetje koude melk met de custard en suiker. Breng de resterende melk samen met het vanillestokje al roerend aan de kook.
 2. Voeg de custard toe en kook de vla al roerend enkele minuten om de custard te garen. Giet de vla in een kom, dek af met plastic folie om velvorming te voorkomen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Hangop
 1. Zet een vergiet of (bol)zeef in een ruime kom zonder dat de zeef de onderkant van de kom raakt. Spoel een schone theedoek om en wring uit. Leg deze doek in de zeef. Giet de yoghurt in de doek. Zet de kom in de koelkast gedurende enkele uren totdat het vocht uit de yoghurt in de kom is gedruppeld.
 2. De achtergebleven dikke yoghurt in de doek is de hangop. Schep deze in een schoon bakje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Afmaken
 1. Rooster in een droge pan of in de oven het amandelschaafsel goudbruin.
 2. Lepel wat vanillevulling op het schuimkransje.
 3. Spuit met een spuitzak de hangop erop in een mooie toef. Verwijder het kroontje van de aardbeien en steek ze in de yoghurt. Maak het dessert verder af met de bosbossen, verse munt en geroosterde amandelen.
Stuff to know
Dit dessert is een variatie op het klassiek Engelse dessert ‘Eton mess’, dat bestaat uit geklopte room gemengd met verkruimelde schuimpjes en vers rood fruit. Dat heeft juist een rommelige uitstraling (vandaar de naam ‘mess’).
Waarschijnlijk houd je vanillevulling over. Een kleinere hoeveelheid is bijna niet te maken.
Serveer het dessert direct om te voorkomen dat het zompig wordt.

 

Share