Aardpeer en savooiekool

Aardpeer en savooiekool
 
Author:
Makes: 4 porties
Prep time:
Cook time:
Total time:
 
Ingredients
 • 600 gr aardappelen
 • 4 kipfilets
 • 400 gr aardperen
 • 40 gr hazelnoten
 • ½ savooiekool
 • 2 elpl mosterd
 • 100 gr room
 • 30 gr juspoeder
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardappelen maar schil ze niet. Droog ze goed af en snijd en stukken. Besprenkel met zout, peper en olijfolie en rooster in de oven totdat ze gaar zijn en goudbruin, ongeveer 45 min.
 2. Snijd de aardperen in plakken van een halve centimeter dik.
 3. Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de kool als die verkleurd zijn. Haal de bladeren los, verwijder de dikke nerf en snijd de kool in dunne reepjes.
 4. Kruid de kipfilets met zout en peper naar smaak. Verwarm wat olie en boter in een pan en bak de kipfilets op middelhoog vuur rustig gaar en goudbruin.
 5. Verwarm wat boter in een tweede koekenpan en bak de plakjes aardpeer totdat ze gaar zijn en lichtbruin.
 6. Breng ondertussen een pan met licht gezouten water aan de kook en kook de kool totdat die net gaar is. Giet de kool af en meng de mosterd en room erdoor heen naar smaak. Houd op laag vuur warm zodat de room kan inkoken en om de kool blijft hangen.
 7. Hak de hazelnoten grof en voeg toe aan de gebakken aardpeer.
 8. Meng de juspoeder met wat water tot een papje en giet dit bij de kip. Kook op laag vuur tot de juiste dikte. Proef en voeg eventueel zout en peper toe naar smaak.
 9. Voor de opmaak, lepel de saus op het bord. Leg de kool in het midden op het bord op de saus. Leg de aardpeer met de hazelnoten aan twee uiteinden en de aardappelen aan de andere uiteinden. Plaats de kip op de kool en serveer.
Stuff to know
Aardpeer is een vergeten groenten, die in het Engels Jerusalem artichoke wordt genoemd in het Frans topinambour. De aardpeer is de wortel van de plant die in de winter wordt geoogst. Aardperen zijn grillig gevormde knollen, soms lichtbruin of violet, soms roze of wit van kleur.
De smaak is lichtzoet, nootachtig en doet denken aan de groene artisjok. Goed in combinatie met aardappels, worteltjes, kool, noten en wild. Aardpeer hoef je alleen te schillen als de groente al wat ouder is.
Vervang de kip door wild.

 

Share