Bladerdeeg

Bladerdeeg
 
Author:
Makes: 375 gr
Prep time:
Total time:
 
Ingredients
  • 250 gr bloem
  • 2 gr zout
  • 125 ml zeer koud water
  • 250 gr koude boter
Instructions
  1. Meng de bloem en water en kneed dit tot een soepel en elastisch deeg.
  2. Snijd de koude boter in blokjes en kneed deze door het deeg zodanig dat de blokjes heel blijven.
  3. Rol het deeg uit tot een rechthoek die drie keer zo langs is als breed.
  4. Vouw het bovenste ⅓ deel naar je toe en vouw daarover heen het onderste ⅓ deel. Draai een kwartslag tegen de klok in zodanig dat de vouw links ligt.
  5. Rol het rol opnieuw deeg uit tot een rechthoek, met d smalle kant vlak voor je, veeg de overtollige bloem weg en vouw het in opnieuw op dezelfde manier op. Rol het opnieuw uit tot een rechthoek. Veeg overtollige bloem weg, vouw het opnieuw in drieën. Dit was de eerste hele toer. Verpak het deeg in plastic folie en leg het 30 min in de koelkast. Laat het deeg dan uit de koeling even iets minder koud en hard worden. Een deeg dat te koud of te warm is laat zich slecht uitrollen. Leg het deeg met de vouw links en rol het opnieuw uit tot een rechthoek. Veeg overtollige bloem weg, vouw het opnieuw in drieën. Rol het opnieuw uit tot een rechthoek. Veeg overtollige bloem weg, vouw het opnieuw in drieën. Verpak het deeg in plastic folie en leg het weer terug in de koelkast om te rusten. Dit was de tweede hele toer. Herhaal dit voor de derde hele toer. Bewaar het bladerdeeg in de koeling of vriezer tot gebruik. Laat het deeg 25 min uit de koeling op temperatuur komen en draai het deeg zodanig dat de vouw links ligt en rol het voor het laatst uit tot een dunne plak (dunner dan tijdens het toeren). Het bladerdeeg is nu gebruiksklaar.
Stuff to know
Een deeg dat te koud is of te warm laat zich slecht uitrollen. Het is dus belangrijk dat het deeg op de juiste temperatuur is. Het deeg moet rusten en steviger worden in de koelkast en dan uit de koelkast weer even iets opwarmen om uitgerold worden.
Laat het product dat je met bladerdeeg wilt gaan bakken een half uur rusten in de koeling voor het afbakken.
Bestrijk het bladerdeeg voor het bakken met ei voor een mooie bruine glans.
De technische naam voor dit deeg is ‘rough puff pastry’. Het is een snellere, makkelijkere versie van echt bladerdeeg.

 

Share