Brioche sterbrood met chocolade

Brioche sterbrood met chocolade
 
Author:
Makes: 1 brood van 26 cm doorsnede
Prep time:
Cook time:
Total time:
 
Ingredients
Briochedeeg
 • 300 gr roomboter
 • 500 gr bloem
 • 9 gr zout
 • 50 gr melk
 • 11 gr gist
 • 50 gr suiker
 • 200 gr chocolade spread
 • 6 eieren
Afmaken
 • 1 ei
Instructions
 1. Briochedeeg
 2. Verwarm de melk tot het lauwwarm is, los de gist erin op en voeg de suiker toe. Roer goed door elkaar en meng de eieren erdoor. Voeg de bloem en zout toe aan en kneed met een elektrische mixer voorzien van deeghaken tot een egaal deeg. Voeg in gedeeltes de zachte boter toe en kneed totdat de boter door het deeg is opgenomen.
 3. Vet een kom lichtjes in met olie, schep het deeg erin en dek af met plasticfolie of een deksel. Laat circa een uur rijzen op kamertemperatuur. Kneed het deeg kort door met een mixer en zet in de koelkast totdat de boter koud is geworden en het deeg hanteerbaar.
Ster maken.
 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de chocolade spread kort in de magnetron om die iets vloeibaarder te maken.
 2. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
 3. Rol de eerste deegbal uit tot een cirkel van 26 cm doorsnede. Leg deze op de bakplaat en bestrijk met de chocolade spread waarbij je een rand vrijlaat van 1 cm. Rol de tweede deegbal uit tot een cirkel met dezelfde maat en leg deze op de eerste. Druk de randen vast. Bestrijk met chocolade spread.
 4. Herhaal dit met de derde deegbal. Rol de vierde deegbal uit tot een cirkel en leg deze bovenop zonder hierop chocolade spread te smeren.
 5. Plaats een kopje of glas in het midden. Snijd het deeg in vier punten, snijd die elk doormidden en dan opnieuw weer doormidden zodat je zestien secties krijgt die in het midden nog aan elkaar vast zitten.
 6. Neem twee secties die naast elkaar leggen en draai ze tweemaal rond in tegengestelde richting. Druk de uiteinden tegen elkaar aan. Herhaal met de overige secties om een stervorm te creëren.
 7. Dek het deeg af met een theedoek en laat het op kamertemperatuur anderhalf à twee uur rijzen totdat het duidelijk in volume is gegroeid.
 8. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kluts het ei en bestrijk de bovenkant van het brood ermee.
 9. Bak het brood in de oven in circa 35 minuten of totdat het goudbruin is en gaar.
 10. Haal de brood uit de oven en laat afkoelen alvorens het aan te snijden.
Stuff to know
Brioche is een klassiek Frans brood dat verrijkt is met eieren en boter. Dat maakt het erg lastig om met de hand te kneden. Je kunt beter een handmixer gebruiken.
Het verdient de aanbeveling het deeg een nacht in de koelkast te bewaren zodat het koud is als je het gaat verwerken.
Het is belangrijk dat de cirkels dezelfde diameter hebben. Gebruik bijvoorbeeld een bord om ze uit te snijden.
Laat de brioche voor de tweede rijs niet te warm worden om het uitsmelten van de boter te voorkomen.
Gebruik niet teveel ei om te bestrijken omdat de brioche anders te donker wordt.
Verwarm de melk niet boven lichaamstemperatuur omdat anders de gist sterft.


 

Share