Brood challah

Brood challah
 
Author:
Makes: 1 brood
Prep time:
Cook time:
Total time:
 
Ingredients
Brooddeeg
 • 500 gr witte bloem
 • 50 gr suiker
 • 40 gr olie
 • 8 gr zout
 • 10 gr instant gist
 • 150 gr water
 • 2 ei
Bovenkant:
 • 1 ei
Instructions
 1. Doe het gist en suiker onder in de kom. Giet het lauwwarme water, ei en de olie bij de gist en laat 5 minuten rusten.
 2. Voeg toe de witte bloem en het zout. Kneed dan het deeg tot het soepel is, egaal en elastisch, ongeveer 10 min. Bol het deeg op, leg het in een licht beboterde kom en dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het op een lauwwarme en tochtvrije plaats rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
 3. Bestuif de werkbank met bloem, verdeel het deeg in zessen. Rol elk deel uit tot een rol van ongeveer 30 cm lang. Leg deze evenwijdig naast elkaar. Kneed de deegstrengen aan de bovenkant vast. Neem de meest rechtste streng, leid deze over de twee strengen aan zijn linkerkant, dan onderdoor de volgende en als laatste opnieuw over de twee laatste rollen heen. Herhaal dit met de streng die nu aan de rechterkant ligt. Over twee, onder één en weer over twee steeds met de streng rechts.
 4. Druk de challah in elkaar om deze iets korter te maken en druk de zijkanten naar binnen om de vlecht compacter te maken. Plaats het op de bakplaat. Laat opnieuw afgedekt rijzen totdat het volume verdubbeld is, ongeveer 60 minuten.
 5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk het brood het losgeklopte ei
 6. Bak het brood 30 minuten of totdat het gaar is en donkerbruin.
 7. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen alvorens aan te snijden.
Stuff to know
Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op de onderkant op klopt.
Het water waarin je de gist oplost mag niet warmer zijn dan 50 °C.
Challah is een Joods gevlochten brood dat wordt gegeten op de sabbat en op feestdagen. Dan worden traditiegetrouw twee broden op tafel gezet, die symbool staan voor de dubbele portie manna die de Israëlieten kregen op de dag voor de sabbat. Het brood wordt afgedekt tot gebruik met een witte doek als symbool voor de dauw die het manna bedekte in de ochtend. Het woord challah betekent portie.

 

Share