Crème brûlée

Crème brûlée
 
Author:
Makes: 4 porties
Prep time:
Cook time:
Total time:
 
Ingredients
 • 250 ml melk
 • 250 ml room
 • 50 gr kristalsuiker
 • 1 vanillestokje
 • 5 eidooiers
 • 4 elpl rietsuiker
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillestokje en vanillemerg tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur.
 3. Klop de dooiers met de suiker dik, lichtgeel en romig. Haal het vanillestokje uit de room. Voeg al roerend de warme slagroom aan de geklopte dooiers toe. Schenk het mengsel in een schone steelpan.
 4. Verwarm de crème al roerend op een heel laag vuur (niet laten koken) tot de crème bindt en aan de bolle kant van een lepel blijft ‘hangen’.
 5. Zeef de crème en verdeel het direct over de schaaltjes. Zet de schaaltjes in een braadslede of ovenschaal. Voeg heet water toe, zodat tweederde deel van de schaaltjes onder water staan. Laat ze in de voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten garen.
 6. Haal ze uit de ovenschaal, laat ze afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 7. Strooi de rietsuiker over de crème. Gebruik de brander om de suiker te smelten en lichtbruin te karamelliseren. Of zet de schaaltjes vlak onder de hete ovengrill en laat de suiker smelten en lichtbruin kleuren.
Stuff to know
Laat de melk en room met de eieren niet koken want dan krijg je klontjes ei. Maak het recept ruim van te voren zodat de crème kan afkoelen.
Serveer de crème direct na het branden van de suiker
Vervang de vanille door de zest van een sinaasappel.
Leg op de bodem van de bakjes stukjes rabarber en bak die mee in de oven.
Vul de schaaltje sop met hele frambozen en smelt wat witte chocolade door de crème voordat je de schaaltjes vult.

 

Share