Walnotenbrood

Walnotenbrood
 
Author:
Makes: 1 brood
Prep time:
Cook time:
Total time:
 
Ingredients
 • 7 gr instant gist
 • 237 gr handwarm water
 • 3 gr suiker
 • 8 gr olie
 • 113 gr volkoren bloem
 • 262 gr witte bloem
 • 7 gr zout
 • 50 gr walnoten
Instructions
 1. Doe het gist, boter en suiker onder in de kom. Giet het lauwwarme water bij de gist en laat 5 minuten rusten.
 2. Voeg toe de witte bloem, volkoren bloem en het zout. Kneed dan het deeg tot het soepel is, egaal en elastisch, ongeveer 10 min. Kneed als laatste de gehakte walnoten door het deeg.
 3. Bol het deeg op, leg het in een licht bebloemde kom en dek af met plastic folie of een theedoek. Laat het op een lauwwarme en tochtvrije plaats rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
 4. Bestuif de werkbank met bloem, leg het deeg erop en vorm het tot een rechthoek. Vorm het deeg tot een rol iets korter dan de rijstmand en leg het in de bebloemde rijstmand (banneton genaamd) met de naad naar boven.
 5. Laat opnieuw afgedekt rijzen totdat het volume verdubbeld is, ongeveer 60 minuten.
 6. Verwarm de oven met de ovensteen voor op 200 °C gedurende 30 min en plaats een ovenschaal water onderin om later stoom te krijgen tijdens het bakken.
 7. Los voorzichtig het brood op de baksteen waardoor de naad onderop komt te liggen. Snijd het in op de gewenste plek plaats in de oven. Giet een kopje water in de hete ovenschaal om stoom te krijgen en sluit de ovendeur direct.
 8. Bak het brood 15 minuten met het water onder in de oven, haal dan de schaal met water uit de oven en bak het brood nog 20 minuten of totdat het gaar is en donkerbruin.
 9. Haal het brood uit de oven, verwijder de vorm en laat het op een rooster afkoelen alvorens aan te snijden.
Stuff to know
Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op de onderkant op klopt.
Het water waarin je de gist oplost mag niet warmer zijn dan 50 °C.
Bakken op een hete steen en met stoom zorgt voor een betere korst. Het voorverwarmen van de oven duurt langer door de steen. Afhankelijk van de dikte duurt het 30 tot 45 min.
Bestuif de rijstmand ruim met bloem om het brood later te kunnen lossen.

 

Share